Värdefulla tips för att lindra höstblåsor

Höstblåsor är en virusinfektion som kan drabba både barn och vuxna. Den yttrar sig som blåsor under fötterna, i händerna och i munnen. Man bör också tänka på att infektionen kan sprida sig. Men kan man lindra besvären på något sätt?

Värktabletter

Det finns inte någon speciell medicin mot just höstblåsor men om man har ont av dem kan vanliga värktabletter användas för att ta bort den värsta smärtan. Tabletterna kan vara den bästa lösningen om blåsorna sitter under fötterna eller kanske i händerna där det är svårt att använda krämer och liknande.

Kall mat

Om blåsorna sitter i munnen kan det hjälpa eller i alla fall underlätta att äta kall mat. Det kan ofta vara svårt att äta varmt och det kan då vara bättre att äta kräm, kall gröt eller kanske glass. Ett barn som har ont äter ofta särskilt lite och då kan nyponsoppa, fruktsoppa eller liknande fungera bra.

Smärtstillande gel

Det finns olika typer av smärtstillande gel på apoteket som kan användas på höstblåsor. Vissa av dessa är receptfria, andra receptbelagda. Som vuxen kan man ofta använda vissa av dessa geléer även på höstblåsor i munnen, medan detta kan vara olämpligt eller farligt när det gäller barn. Om blåsorna sitter på händer eller fötter kan gel ofta användas, men det kan vara bra att hålla koll så att barnet inte får i sig den.

En mycket vanlig infektion

Höstblåsor förekommer mycket ofta och de bryter ofta ut under våren samt hösten. De kan till exempel smitta genom att man pussas, genom hudkontakt eller genom avföring. Det är med andra ord lätt att bli smittad. Besvären går dock ofta över inom någon eller några veckor och man kan vanligen gå tillbaka till skola eller jobb så fort man blivit av med blåsorna och känner sig frisk och pigg igen.