Så klarar du en varm dag med barnen

Somrarna i Sverige är ofta milda, men ibland kommer en riktigt kraftig värme som kan vara svår att klara av. Värmen är för många mycket uppskattad, men för mindre barn kan det snabbt bli en jobbig och svår situation. Som förälder till små barn är det inte ovanligt att kraftigt solsken och mycket värme blir ett orosmoment. Hur ska man klara av värmen med små barn och hur skyddar man sina barn bäst mot solen?

I denna text kommer du att få läsa om tre riktigt bra tips på hur du klarar av värmen med barn. Beroende på hur kraftig värmen är kan du naturligtvis anamma alla tre tips på en och samma gång.

Så gör du

  • Den känsliga huden! – Små barn har mycket tunnare och känsligare hud än vad vuxna människor och äldre barn har. De är lättare för mindre barn att bränna sig och därför är det viktigt att du skyddar husen ordentligt. Om ditt barn är 6 månader eller äldre kan du använda solskyddsfaktor 30+. Mindre barn än 6 månader bör ej vistas i direkt solljus alls. Utrusta vagnen med ett parasoll.
  • Ordentligt med vätska – Under varma dagar ska du som förälder alltid se till att ha vatten nära till hands. Ta med dig en vattenflaska och se till att den alltid är påfylld. Barn som ammas får i sig hela vätskeintaget via amningen, men äldre barn behöver påminnas och förses med vatten med jämna mellanrum.
  • Täck aldrig över vagnen – Det är otroligt viktigt att man aldrig täcker över en vagn för att förhindra att solljus stör barnet. När luft inte kommer in blir temperaturen extremt hög, vilket kan orsaka farliga problem för ditt barn. Håll er istället i skuggan så mycket som möjligt.

Njut av solen

Trots att solen kan vara skadlig och orsaka problem för små barn så betyder det inte att man inte kan njuta av den. Genom att dricka mycket vatten, skydda huden och undvika direkt solljus kan hela familjen vara med och njuta av det fina sommarvädret.