Olika sätt att lära sig andra språk på

Språk tillhör en av de värdefullaste kunskaperna. Det finns många fördelar med att kunna tala och förstå mer än bara det egna modersmålet. Idag reser vi mer än någonsin, och förutom det rent praktiska med att kunna prata med olika människor när man reser är det dessutom givande och kul, och man kan använda sig av sina kunskaper både vad gäller studier och arbete.

Barn är fenomenalt duktiga på att snappa upp alla lärdomar och om man inte har mer än ett eller två språk i hemmet så finns det ett flertal metoder att lära sig nya tungomål på. Här följer tre tips för att både barn och vuxna skall kunna lära sig nya språk.

• Appar. Fram tills för inte så länge sedan var man tvungen att skaffa sig böcker och CD-skivor om man ville plugga hemma. Även om det fanns bra, informativa kurser så var de ganska långrandiga och ensidiga. Idag finns det massor av bra appar som tillåter mer interaktivitet, och man kan till exempel spela in sin röst för att få veta om uttalet är rätt.

• Musik och film. Det viktigaste av allt om man vill lära sig ett språk ordentligt är att höra det ofta. Genom att lära sig visor och låtar och att se på filmer där språket används kan man få in själva språkmelodin och öka sin förståelse. Många tycker att det hjälper om man dessutom har språket som textrubriker medan man tittar.

• Resa. Trots allt så är resor det bästa sättet av alla. Här hittar man motivationen på allvar, och chansen att få använda det man lärt sig är mer belönande än någonsin.

Ge inte upp

Med handen på hjärtat så är själva inlärandet inte det roligaste men med lite envishet går det alltid. Gör en bra rutin där du till exempel vid frukostbordet ägnar åt ett språk minst två minuter om dagen; kontinuiteten gör att du inte glömmer det du lärt sig samtidigt som du får in nytt hela tiden.