Nybörjartips för golfare

Det ser så lätt ut att bara svinga väg en liten boll, men golf är mer avancerat än så. Det gäller att tänka på hur man ska hålla i klubban, hur man står samt vilka klubbor man ska använda på banan. Här får du några nybörjartips.

Anpassa klubborna

Som med många andra sporter där det krävs utrustning, bör man inte heller i golfen börja med ett avancerat golfset med träklubbor som kan vara rejält svårspelade. Som nybörjare är det bättre att börja med ett halvset klubbor istället, och det kan också vara värt att köpa begagnade klubbor tills man blivit riktigt duktig. Man blir nämligen inte en bättre golfspelare bara för att man köper sprillans nya klubbor direkt.

Toppar och duffar – så undviker du dem

Många nybörjare gör smärre misstag när de slår bollen – antingen stöter de i marken, vilket kallas duff och somliga träffar bollens ovansida först, vilket kallas att toppa bollen. I båda fallen påverkar det bollens sving, ofta till det negativa. Det bästa för att undvika dessa missar är att ta golflektioner, men man kan också tänka på att inte sänka rumpan för mycket i svingen för att undvika att duffa bollen, alternativt undvika alltför raka ben i svingen för att toppa bollen. Det kan också bero på att bollen ligger närmare en fot än den andra – vänstra foten för högerspelare och högra foten för vänsterspelare.

Var fokuserad

Att spela golf distraherad är ingen bra idé. Det kanske låter som en klyscha att säga att en golfspelare måste ha 100 % fokus på golfbollen, men detta påstående är faktiskt sant. Har man i övrigt en bra sving, anpassade klubbor och bra golfskor m.m. men går i andra tankar på banan, så kan t.o.m. ett proffs göra dundermissar.

Ta gärna lärdom av andra golfspelare

Övning ger färdighet, heter det och man blir inte ett golfproffs enbart genom att läsa böcker. Gå gärna ett flertal rundor med andra, bättre golfspelare och titta på golf-tävlingar och dylikt på tv. Det lär du dig mycket på.