Hur kan du skydda ditt barn mot solen?

När sommaren och våren kommer vill barnen allt som oftast vara ute i solen. Det kan till exempel handla om att de vill ut och leka, sola, bada och annat. Solen kan dock vara stark och förrädisk. Hur skyddar man barnen på bästa sätt?

Kläder och solskyddsfaktor

Ett av de kanske allra bästa skydden mot solen är kläder. Ju mer kläder man har på sig desto mindre är risken att man blir bränd och träffas av skadlig strålning. Men när solen ligger på är det inte bekvämt att sitta med långärmat och tjocka byxor. Ett bra alternativ kan vara så kallade uv-dräkter eller tunnare plagg som skyddar. Om man ska vara på stranden kan ett parasoll eller ett litet tält också vara bra för att komma undan de värsta solstrålarna. Barn som är små bör alltid ha en hatt på sig i solen för att inte ansiktet ska utsättas för alldeles för mycket strålning. En lätt tyghatt eller keps kan göra mycket.

Det finns också speciell solkräm som barn kan använda. Det ger huden ett visst skydd och på barn är det ofta smart att använda en hög solskyddsfaktor. Även om barnet inte ska vara ute så länge går det snabbt att bli bränd. Föräldern måste också komma ihåg att påminna barnet om att dricka ordentligt så att det inte får värmeslag. När barn leker och badar kan de ha svårt för att komma ihåg drickandet men det är verkligen livsviktigt.

Farligt att vara oskyddad

Om man inte skyddar sig från solen kan läget faktiskt bli allvarligt. Man kan få värmeslag och rent faktiskt avlida av det. Om man bränner sig upprepade gånger kan det också finnas en relativt stor risk för att man i senare delar av livet får hudcancer och det kan också vara allvarligt.